Skip to main content
wireless_banjaluka_teleklikjpg

Uživajte u vezi bez (oba)veze!

Potreba da se posvetimo temi wireless-a nastaje upravo iz činjenice da danas ljudi žele bežični pristup internetu svuda, na svim mjestima, u svim prilikama. Otuda i naziv ovog članka, ili možemo reći Teleklikov slogan za predstavljanje ove tehnologije – Uživajte u vezi bez (oba)veze!

Naša koleginica Sanja je nedavno objavila članak Kako Wi-Fi povećava prihode i tamo sjajno objasnila šta je wireless i višestruki značaj upotrebe wireless-a u ugostiteljskim objektima. Stoga, bilo bi dobro da se prije čitanja ovog članka, podsjetite šta je Sanja napisala.

no string attached

Kvalitet veze koji je potreban određenoj firmi, hotelu, ugostiteljskom objektu, sajamskom prostoru, aerodromu, konferencijskim salama i sl. nije isti. Sve zavisi od površine koju dati objekat obuhvata kao i od broja korisnika wirelessa, odnosno broja uređaja koji treba da pristupe internetu.

Teleklik ima misiju da omogući kvalitetan wireless signal svima! U našoj ponudi se nalaze tehnička rješenja koja mogu zadovoljiti potrebe malog preduzeća, velikog preduzeća, zahtjeve konferencije, koncerata, zatvorenih i otvorenih prostora.

Grupisali smo svoju ponudu u business i profesionalna wireless rješenja

  • Business rješenje namijenjeno firmama sa do 10 zaposlenih čije prostorije ne obuhvataju više od 50m2.

Ovo su parametri koji zahtjevaju upotrebu low cost tehnologije. Teleklik upotrebvljava Mikrotik routere. Iskustvo je pokazalo da ova tehnologija, predstavlja segmentu mikro i malih preduzeća zadovoljavajuće riješenje.

Firma ima segmentiranu mrežu, odnosno omogućava različitim grupama korisnika pristup internetu: „Gosti“, „Zaposleni“ i poseban segment možemo dati određenom tehničkom zahtjevu (potreban pristup internetu određenom serveru na kojem je računovodstveni program ili sl.)

wireless

  • Ako je kompanija veća od 10 zaposlenih i posluje na površini većoj od 50-80m2.

Ako je kompanija veća od 10 zaposlenih i posluje na površini većoj od 50-80m2, Teleklik predlaže jedno od dva profesionalna tehnološka riješenja koja ima u svojoj ponudi: Xclaim i Rucus Wireless.

Xclaim u svojoj ponudi ima nekoliko proizvoda, uređaja: tri su namijenjena za indoor (unutrašnjost prostora) – Xclaim Xi-a, Xclaim Xi-2, Xclaim Xi-3, a jedan proizvod za outdoor, odnosno vanjski prostor – XO-1. Ovdje imamo nekoliko korisnika (Sladaboni, Simel, ConsultIn, Banjalučki Velesajam i dr.) koji su zadovoljni ovom tehnologijom a čiji poslovni prostori prevazilaze 100m2.

  • Dolazimo do velikih prostora, koncerata, dvorana.

Teleklik je prošle godine postavio Ruckus Wireless profesionalno rješenje na nekoliko događaja u Banja Luci – Dani Piva, Fresh Wave, Demo Fest. Ruckus tehnologija je namijenjena za nekoliko hiljada istovremenih konekcija. Našom evidencijom odličnu internet vezu su imali svi povezani korisnici, odnosno 600-800 istovremenih korisnika koji su komunicirali društvenim mrežama, slali i share-ovali slike, postavljali postove, jednostavno, komotno bili online aktivni, bez obzira u kom dijelu prostora su se nalazili ili kretali kroz masu. Ovo je bilo dobro za društvene mreže organizatora, jer su sve objave išle u stvarnom vremenu, ali i za sponzore koji su dali svoj novac da podrže događaje.

fresh-wave-banjaluka

Može se zaključiti da je korisnost dobre wireless veze na svim mjestima i u svim prilikama višestruka:

  • Prvi i osnovni razlog je što većina vlasnika pametnih mobilnih telefona teži da budu online 24h, odnosno da ih kvalitetan internet pristup prati gdje god da idu.
  • Firma koja ima dobar wireless omogućava fleksibilnost svojim zaposlenima, jer mogu pristupiti internetu iz bilo kog dijela firme.
  • Firma koja ima wireless za goste ostavlja dojam profesionalne i poslovne firme jer na taj način omogućava da gost uspješno koristi svoje online aplikacije, preuzima prezentacije i dokumentaciju i na taj način je poslovni sastanak konkretniji i uspješniji.
  • Organizitari događaja, konferencija, vlasnici velikih prostora i salona, pored pomenute fleksibilnosti i prednosti navedenih u prethodnim tačkama, omogućavaju da posjetioci u realnom vremenu prenose sadržaje i atmosferu sa događaja. To je dobar argument za sponzore radi vidljivosti i promocije događaja u atraktivnom vremenu.

Veoma je važno da spomenemo još jedan segment…

Prilikom povezivanja na wireless mrežu koristimo hot spot. On se korisniku manifestuje kao promotivni prozor na kojem piše „aktiviraj wifi“. Kada korisnik pritisne to dugme, poveže se na wireless. Ovdje dolazi do toga da imamo promotivno polje na koje se može postaviti nečija promotivna poruka, stiskom na dugme prati se statistika pogleda, ali to je potpuno jedna nova tema, za neki drugi članak….

Dana Koruga
Rukovodilac Sektora za marketing i prodaju
Dana Koruga

Dana Koruga

Rukovodilac Sektora za marketing i prodaju

Uživajte u vezi bez (oba)veze!

autor Dana Koruga vrijeme čitanja: 3 min
0