Skip to main content

Simetrični ili Asimetrični Internet

Svi znamo da je internet najveći izum u oblasti sredstava za komunikaciju od izuma telefona i svakodnevno ga koristimo, ali da li znate šta je internet, na koji način se vrši prenos podataka “sa i na” internet i šta znači kada vam neko kaže da ima simetričan ili asimetričan internet?!

Internet je kompleksna svjetska, globalna računarska mreža koja povezuje mnoge računare i računarske mreže u jednu cjelinu s namjerom razmjene podataka i korištenja raznih sadržaja, usluga i servisa kao štu su web stranice, emailovi, poslovne aplikacije, društvene mreže, cloud servisi i svi ostali internet servisi.
Da bismo koristili internet, neophodno je da nam naš Internet provajder omogući povezivanje na globalnu mrežu, omogući pristup tom “autoputu koji povezuje cijeli svijet”.

Širokopojasni pristup Internetu je zajednički naziv za načine povezivanja na Internet.

Internetom možemo putovati brzinama koje nama odgovaraju, tako što ćemo od našeg Internet provajdera zakupiti paket prema našim potrebama, sa simetričnim ili asimetričnim brzinama prenosa podataka.
Kada govorimo o simetriji i asimetriji u internet povezivanju, mislimo na to kojom brzinom prenosa podataka sadržaj “putuje” u jednom i drugom pravcu – “sa i na “ internet.

Koja je razlika?

Simetrična veza

Simetrični internet uglavnom koriste poslovni “napredniji” korisnici kojima je bitna i neophodna brza, stabilna i kvalitetna internet veza, kao i prenos velike kolicine podataka.

“Napredni” korisnici interneta su online 24/7, šalju mnogo fajlova i dokumenata, rade online backup podataka, obavljaju video konferencijske pozive, koriste online poslovne aplikacije itd.

Ukoliko imate simetrične veze, moći ćete bez problema istovremeno slati (upload) podatke na internet, i preuzimati (download) podatke sa interneta, bez gubitka kvaliteta veze.

Simetrične veze će vam dati stabilan pristup Internetu sa brzim protokom podataka u svakom trenutku i u oba smjera , bez obzira na obim korištenja.

Asimetrična veza

Ako testirate brzinu vašeg kućnog interneta, primjetićete da je brzina download-a znatno brža od brzine uploud-a. To je ono što karakteriše asimetričnu internet vezu.

asimetricni internet

 

Asimetričan pristup internetu u poslovnom okruženju najbolje funkcioniše kod korisnika koji su fleksibilni kada je u pitanju korištenje interneta, odnosno, čije se aktivnosti uglavnom zasnivaju na pretrazi i preuzimanju sadržaja sa web-a.

Uz ovu vrstu veze, možete postići velike brzine preuzimanja podataka , međutim , upload brzine su ograničene što je glavni nedostatak asimetričnog interneta.

Koji je bolji?

Nije pitanje koji je bolji u smislu kvalitetniji, nego koji je bolje rješenje za vaše poslovanje!

Ako je brza, stabilna, pouzdana i kvalitetna internet veza neophodna za vaš poslovni uspjeh, onda trebate koristiti internet sa simetričnim pristupnim brzinama.

Međutim, ako uglavnom surfate internetom, ne šaljete velike fajlove, ne koristite IP telefoniju i slično, internet sa asimetričnim pristupnim brzinama će zadovoljiti vaše potrebe.

Ako još uvijek niste sigurni u čemu je razlika i ne znate kako donijeti pravu odluku, rješenje je jednostavno… Kontaktirajte Teleklik na +387 51 491 860 ili nam pišite na info@teleklik.ba i naši stručnjaci će vam pomoći savjetima kako da najbolje iskoristite pristup internetu kako biste unaprijedili svoje poslovanje.

Sanja Marjanović
Menadžer prodaje
Sanja Marjanović

Sanja Marjanović

Menadžer prodaje

Simetrični ili Asimetrični Internet

autor Sanja Marjanović vrijeme čitanja: 2 min
0