Skip to main content

SEO faktori- Serverska strana

Dok sadržaj i linkovi mogu uticati na vidljivost vašeg weba na pretraživačima, vaš server takođe ima veliku ulogu u tome kako pretraživači gledaju i ocjenjuju vaš web site, objasnio je Stevo Ubović, sistem inženjer u Telekliku.

Sjetite se da pretraživači žele korisnicima pružiti što bolje korisničko iskustvo. Ako se vaše stranice nalaze na nepouzdanom serveru koji se često ruši ili je potrebna cijela vječnost da se stranica učita, one definitivno ne mogu ponuditi dobro korisničko iskustvo i ne mogu se smatrati kvalitetnim webom.

U osnovi server je zapravo samo računar, a njegove karakteristike zavise o hardveru i resursima kojima raspolaže.

Stvari poput broja i vrste procesora, njihove snage, količina radne memorije, kvaliteta mreže i kvaliteta veze ka Internetu izuzetno su važne za Vaše SEO napore. Svakako bi bilo dobro da porazgovarate s osobama zaduženim za ispravno funkcioniranje vašeg servera, kako bi se uvjerili da su serverski resursi odgovarajući te da se vaše stranice učitavaju brzo uz minimalne padove sistema.

Fizička lokacija servera je jako važna, i ona utiče na vaše SEO pozicije. Kada se korisnik nađe u interakciji sa serverom, pretraživači često prikupljaju podatke o ukupnom broju elemenata i brzini njihovog učitavanja.

Ako se korisnik nalazi u jednoj zemlji, a vaš server se nalazi na drugom kraju svijeta, takva stranica će se učitavati sporije. To je ono što pretraživači uzimaju u obzir. Iako možda zvuči nevjerovatno, ovakve situacije su česte u praksi.

Smještaj stranica na server koji se nalazi na drugom kraju svijeta vam može uštediti nešto novca ali definitivno nije odgovarajuće i dugoročno rješenje jer će uticati na sporije učitavanje vaših stranica. Bazično bi svoj server trebali smjestiti na onu lokaciju s koje imate najviše posjeta.

Ako vaša stranica ima veliki broj posjeta sa svih dijelova svijeta, u tom slučaju trebate razmisliti o smještaju vaših stranica na globalnu mrežu.

Druga stvar koja može pomoći brzom učitavanju vaše stranice je caching (keširanje). Vaša stranica može biti podešena tako da se svaki put kada je korisnik zatraži stranicu, ona povlači iz baze.

Sistemi za uređivanje sadržaja (CMS-ovi) poput WordPressa, Drupala, Joomle rade upravo na ovaj način. Doslovno svaka stranica vašeg proizvoda ili članak se poziva iz baze podataka, što troši vrijeme i usporava rad stranice. Jedan od načina kako možete umanjiti takvu štetu je omogućavanje server-side caching.

U slučaju server-side caching-a vaš web server se obraća bazi samo jednom kako bi generisao neku stranicu, nakon toga snima tu stranicu na server na neko određeno vrijeme.

Jednom kada je takva kopija napravljena, svaki novi upit za tom stranicom će učitavati unaprijed snimljenu verziju umjesto da se obraća bazi s novim upitom. Tako se štedi vrijeme i povećava brzina učitavanja.

Ne zaboravite, trebate se pobrinuti da je server 100% dostupan i da se nikada ne ruši jer je to veoma bitno zbog optimizacije web sajta i boljeg pozicioniranja na pretraživačima.

Ako vam server često pada, pretraživači će takve stranice smatrati nepouzdanima i neće ih prikazivati na rezultatima pretrage.

Ako se pobrinete da imate stabilan hosting, ako vam se sadržaj brzo učitava, pretraživači će vas prepoznati kao mjesto koje će preporučiti svojim korisnicima te ćete na kraju imati i više posjeta.

Teleklik obezbjeđuje brze i sigurne servere, smještene u našem operativnom Data centru. Sistem je realizovan primjenom najnovijih tehnologija renomiranog proizvođača.

Omogućavamo vam postavljanje vaših web stranica na naše izuzetno pouzdane i sigurne servere sa brzim internet linkovima, a koji su dostupni svima u svijetu i pod nadzorom su 24 sata dnevno, svih 7 dana u nedjelji.

Zavisno od vrste prezentacije ili web aplikacije, kao platforme vam možemo ponuditi Linux ili Windows operativni sistem, različite vrste web servera i pratećih programa za upravljanje i održavanje sistema.

Za više informacija o Teleklik serverima i uslugama hostinga, pozovite nas na +387 51 491 860 ili nam pišite na office@teleklik.ba.

Sanja Marjanović
Menadžer prodaje
Sanja Marjanović

Sanja Marjanović

Menadžer prodaje

SEO faktori- Serverska strana

autor Sanja Marjanović vrijeme čitanja: 3 min
0