Skip to main content

Koja je vaša adresa na Internetu?

U svakodnevnom životu, ukoliko želimo nekoga da pronadjemo, posjetimo ga, organizujemo komunikaciju s njim, bilo fizičku, verbalnu, ili poštansku moramo da znamo njegovu adresu stanovanja. Znate li kako komuniciramo putem Interneta?

Pitate li se na koji način sada, kada je Internet postao neizostavna, moderna, uređena komunikaciona mreža mi zapravo preko računara ili pretraživača komuniciramo, kako dolazimo do raznih sadržaja na globalnoj mreži – Internetu?!

Prosječni korisnici u 90% slučajeva nisu ni svjesni koliko se procesa, koji su dio Internet protokola odvija u pozadini, da bi oni preko svog pretraživača pronašli ono što ih zanima. Podaci do kojih mi dolazimo putem Interneta su smješteni na raznim serverima širom svijeta.

Znate li kako se mi povezujemo i komuniciramo svojim računarima sa tim serverima koji se nalaze na drugoj strani svijeta?

Odgovor je prost– pomoću adrese.

IP adresa je slična vašem telefonskom broju. Vaš telefonski broj je jedinstven skup brojeva koji određuje vaš telefon, tako da vas drugi ljudi mogu zvati. Slično ovome, IP adresa je jedinstveni skup brojeva koji određuju vaš računar tako da može slati i primati podatke sa drugih računara.

ip-adresa-teleklik

Kako bi sve uredno funkcionisalo, mora postojati protokol koji definiše međusobno povezivanje računara i to je IP- Internet Protokol, pa se adresa zove IP adresa.

Većina IP adresa se sastoji od četiri skupa brojeva, razdvojenih tačkama. Kombinacija brojeva i tačkica 81.93.77.154 je primer Teleklik IP adrese.

Adresa našeg računara na internetu može da ima dinamičku IP adresu ili statičku IP adresu.

ip_adresa

U čemu je razlika?

Dinamička IP adresa je promjenjiva, i to znači da kad god resetujemo konekciju našeg rutera na Internet, naša IP adresa uzima neku drugu vrijednost, svaki put kada se naš računar poveže na mrežu. Dinamičke IP adrese su opštije od statičkih (fiksnih IP adresa).

Praksa je da Internet provajderi dodjeljuju korisnicima dinamičku IP adresu. To nije problem u pogledu našeg normalnog konektovanja i surfovanja, upotrebe interneta u kućnim varijantama, ALI ako želimo stalan pristup internet resursima- neohodna nam je statička IP adresa.

Statičku (fiksnu) IP adresu nam obezbjeđuje naš Internet Provajder, i tu uslugu Teleklik NE NAPLAĆUJE ukoliko ste koristnici našeg Interneta, uz Teleklik pristup Internetu dobijate pul od 8 fiksnih IP adresa BESPLATNO.

Statička IP adresa može da vam pomogne u rješavanju mogih mrežnih problema.

Ako želimo stalan pristup nekim našim internet resursima poput web sajta, servera, video nadzora preko interneta neizbježno rješenje je da imamo statičku (fiksnu) IP adresu. Da “smo smješteni” na nepromenjivoj IP adresu.

IP adresa može da bude lokalna, kreirana za našu lokalnu mrežu -LAN, i javna. Javna je adresa našeg računara i ona koju vidi globalna Internet mreža, kao adresu pridruženu samo nama i nju nam dodeljuje naš ISP- Internet Servis Provajder – Teleklik.

21241_835909319817743_6290258448708369217_n

Ako vas interesuje koja je vaša trenutna i javna IP adresa (bilo statička bilo dinamička ) postoje sajtovi koji nam to omogućavaju: www.whatismyip.com

Kontaktirajte nas i saznajte kako!
www.teleklik.ba
T: +387 51 491 86025
M: info@teleklik.ba

Sanja Marjanović
Menadžer prodaje
Sanja Marjanović

Sanja Marjanović

Menadžer prodaje

Koja je vaša adresa na Internetu?

autor Sanja Marjanović vrijeme čitanja: 2 min
0