Skip to main content
kupovina-računara

Šta se dešava sa „starim“ računarima?

Postali ste vlasnik novog računara prije nekoliko godina, a u skorije vrijeme ste primjetili promjene jer Vaš računar otežano obavlja neke operacije, sporije radi, neke zahtjevnije aplikacije neće ni da pokrene. Odlučili ste se da računar proslijedite na servis i očekujete da će tehničari omogućiti da sve radi kao što je i ranije radilo. Da li su Vaša očekivanja realna?

Ukoliko je Vaš računar redovno održavan, ako neka od komponenti nije počela da „crkava“ i ako sistem nije prepun virusa, stručno tehničko lice će omogućiti da Vaš računar funkcioniše približno kao kada ste ga kupili, da mu brzina i mogućnosti ostanu približno iste.

Ali, morate biti svjesni da ćete uskoro prevazići njegove tehničke mogućnosti i da ćete ga morati zamijeniti novom i naprednijom mašinom.

Glavni razlog što je računar prije nekoliko godina radio savršeno, a danas ne radi ili jedva radi, jesu napredne aplikacije koje trenutno koristite.

Softveri su prošli kroz mnoštvo unaprijeđenja i nadogradnji, čime su aplikacije postale sve zahtjevnije kada su u pitanju resursi računara.

Tehnologija je po pitanju hardvera i softvera konstantno napredovala, i današnji računari po snazi i mogućnostima ne mogu da se porede sa deceniju starim računarima.

Današnji operativni sistemi i nove verzije skoro svih programa nude mnogo više u odnosu na verzije istih od prije nekoliko godina.

Sa druge strane, Internet je postao mnogo napredniji, sadržaj jedinamičan, bogat sadržajem. Korisničko iskustvo je dovedeno na nivo da imamo socijalne mreže, internet servise koji pružaju mogućnosti kao bilo koji program koji je instaliran na računaru za obrada slika, videa, teksta…

Koristimo i „cloud“ servise koji nam daju mogućnost korištenja određene veličine prostora na serverima, kako bi isti sadržaj mogli da sinhronizujemo, sa svakim svojim uređajem koji je povezan na Internet mrežu.

Tehnologije na globalnom tržištu se intenzivno i brzo razvijaju. Razvoj IT tehnologija direktno utiče i na poslovanje firmi, jer kao što nove savremene tehnologije mogu poboljšati poslovne procese, isto tako neadekvatni ili zasterjeli poslovno-informatički sistemi mogu imati negativan uticaj na poslovanje.

Starije računare je jednostavno pregazilo vrijeme u kojem razvoj, kako fizičkih komponenti- hardvera tako i aplikacija- softvera, teče velikom brzinom. Zbog toga trebate dobro razmisliti o kupovini novog računara, ali sa specifikacijama koje će što duže vremena zadovoljavati Vaše potrebe.

Za više informacija o Teleklik Nabavci IKT opreme, slobodno nam se obratite na sales@teleklik.ba ili putem telefona na +387 51 491 860.

Duško Opajić
Direktor
Duško Opajić

Duško Opajić

Direktor

Šta se dešava sa „starim“ računarima?

autor Duško Opajić vrijeme čitanja: 2 min
0