Skip to main content

Znate li kako da napravite kvalitetnu lozinku?

U današnje vrijeme potrebno je manje od jedne sekunde da se razbije lozinka sa osam ili manje znakova. U ovom članku saznaćete kako da napravite kvalitetnu lozinku koja će vam osigurati bezbjednost.

Lošu lozinku je vrlo jednostavno kompromitovati što daje mogućnost neželjenih upada.

Ukoliko definišete jednostavnu lozinku koja je kombinacija malih slova i brojeva do osam znakova, napadač vrlo jednostavno računarom prođe kroz sve mogućnosti i kombinacije i razbije lozinku.

Lozinke koje trebate izbjegavati

123456 ili abcdefg

Prema istraživanju koje su proveli SplashData i Keeper Security već šestu godinu za redom lozinka „123456“ je i dalje među lozinkama koje su najčešće provaljene .

Od 10 miliona provaljenih lozinki najčešća je i dalje 123456.

Password

Unazad deset godina ovo je najpopularnija lozinka među korisnicima. Ovo je jedan od prvih pokušaja koji će hakeri pokušati da ukucaju. Ako na ovo dodate slova ili brojeve takođe ovu lozinku nećete učiniti sigurnijom. Izbjegavajte ovu lozinku!

Qwerty

Kada pogledamo u tastaturu vidimo da se ova slova nalaze jedno do drugoga i to hakerima neće zadati problem.

Čak i nakon svih upozorenja o važnosti generisanja kvalitetne lozinke i u 2016. godini najčešće lozike su bile “1234566”, “qwerty”, “12345678”, “111111” a najviše dominiraju “password”, “123123”, “123321”, “google”, “987654321” i “66666”.

Lista od deset najlošijih lozinki iz prošle godine:

  1. 123456
  2.  password
  3. 12345678
  4. qwerty
  5. abc123
  6. 123456789ž
  7. 111111
  8. 1234567
  9. iloveyou
  10. adobe123

Kako napraviti dobru loziniku?

Nikako ne biste trebali razmišljati o definisanju lozinike upotrebom malih slova i brojeva.

Razmislite o upotrebi fraza prilikom generisanja loziniki, korištenjem velikih i malih slova, kombinacije znakova, brojeva i simbola kako bi vaša lozinka bila sigurna.

Snažna lozinka treba da bude kompleksna na način da ni jedan računar niti osoba ne mogu da je pogode u razumnom protoku vremena. Nikako ne treba koristiti floskule ili nizove riječi koje formiraju uobičajene izraze u opštoj upotrebi.

Generisanje lozinke

  • Koristite kombinaciju: malih slova (a-z), velikih slova (A-Z), brojeva (0-9) i znakova (!@#$%^&*())
    Pravila su jednaka i ako koristite ćirlicu
  • Napravite niz od najmanje 8 karaktera.
    Taj niz bi trebalo da bude smišljen tako da možete jednostavno da ga mijenjate svakih 6-8 mjeseci ili češće u slučaju da je to nužno

Kao primjer ukoliko je vaša prvobitna lozinka za e-mail nalog „K0r!s@Nik17$“, sljedeća verzija lozinke može biti K0r!s#Nik17$. Nakon toga, sljedeća može biti K0r!s#Nik17% gdje je simol „$“ promijenjen u „%“.

Napravite sebi sistem koji će mijenjati slova u brojeve u riječima kao što smo naveli u prethodnom primjeru. (gdje je „i“ jednako „1“, a „A“  jednako „4“). Ovako možete sebi definisati sopstveni sistem lozinki koji je vrlo jednostavno primjenjiv.

Zlatno pravilo je da ne koristite istu lozinku za sve vaše naloge, kao što su recimo lozinke za mobilni telefon i računar, mail nalozi, bankovni nalozi i slično. Potrudite se da koristite akronime, niz napravljen od prvih slova svih riječi u nekoj rečenici.

Najvažnije:

  • Kreirajte svoj sistem za pravljenje snažnih lozinki i pridržavajte se pravila.
  • Ne otkrivajte nikome ni u bilo kojem slučaju vaše lozinke
  • Ukoliko je neko saznao ili sumnjate da neko zna vašu lozinku promijenite je istog trena
  • Primijenite savjete iz ovog bloga: K0r!s#Nik17%. Primjer jako snažne lozinke.
Aleksandar Vidaković
IT specijalista
Aleksandar Vidaković

Aleksandar Vidaković

IT specijalista

Znate li kako da napravite kvalitetnu lozinku?

autor Aleksandar Vidaković vrijeme čitanja: 2 min
0