Skip to main content

Značaj RAM memorije za performanse računara

RAM memorija je od nastanka računara bila od izuzetnog značaja za potpuno iskorištenje performansi procesora. Ovaj značaj je vremenom rastao tokom daljeg razvoja i unapređenja karakteristika samog procesora.

Povećavanje broja jezgara procesora je nametnulo potrebu za većim kapacitetom RAM memorije u pogledu kapaciteta i brzine same memorije.

Razvoj tehnologije izrade samih CPU čipova omogućio je smiještanje ključnih komponenti za rad računara na isti čip sa CPU jezgrom. Što se tiče grafičke karte ona je takođe na istom čipu zajedno sa procesorskim jezgrima. Ovo je takođe stvorilo potrebu za kapacitetnijom i bržom RAM memorijom.

RAM memorija odlučuje koliko operacija možete da uradite na računaru u određenom momentu tj. Koliko aplikacija ili podataka možete da obradite u datom momentu. Skoro svi podaci koji su neophodni za izvršenje pokrenute aplikacije se učitavaju u RAM gdje se dalje prosleđuju ka procesoru. Što je procesor brži sve je veća potreba za memorijem veće brzine i kapaciteta.

Vremenom se zahtjev za što većom brzinm isporuke podataka udvostručio pa čak i utrostručio što znači da memorija ima zadatak da isporučuje podatke za više procesora istovremeno. To je ključni zahtjev za izradom ultra brzih DDR3 memorija. Sam naziv memroije – “Double Data Rate” – označava dvostruku brzinu prijenosa podataka, a gledajući u odnosu na “klasični” RAM.

DDR vs SD RAM

Pravilo kaže da ukoliko procesor raspolaže sa više CPU jezgara onda su neophodne brze memorije. Ako u obzir uzmemo da današnja generacija procesora raspolaže sa čak od dva, četiri pa i više jezgara vidimo da je nabavka brze memorije postala neizostavna potreba.

Kako bi iskoristili performanse savremenih računara moramo koristiti brze RAM module jer memorija mora da isporuči veću količinu podataka i izvrši veći broj operacija. Iz navedenog razloga industrija je obezbijedila DDR3 memorijsku tehnologiju.

DDR3 moduli rade na 1333MHz, 1600MHz.

Vremenom unapređenjem arhitekture modernih procesora povećani su zahtjevi i najbržih memorija današnjice. Pojavom hibridnih procesora kao što su Intel Core Haswell čipovi označen je kraj DDR3 ere čime su prevaziđeni DDR3 moduli. Uvedena je generacija DDR4 memorije. Današnje DDR4 memorije rade čak na frekvenciji do 4266 MHZ. Postoje i razlike u pakovanju i kodiranju naredbi, ali sveukupno DDR4 standardi još uvijek nisu definisani.

Ukoliko vam je potrebna pomoć ili savjet prilikom izbora procesora i RAM prilikom odlučivanja oko nabavke računara ili laptopa, slobodno nas kontaktirajte na besplatan broj: 080 05 07 05

Aleksandar Vidaković
IT specijalista
Aleksandar Vidaković

Aleksandar Vidaković

IT specijalista

Značaj RAM memorije za performanse računara

autor Aleksandar Vidaković vrijeme čitanja: 2 min
0