Skip to main content

Život sajtova bez HTTPS će uskoro postati sve teži i teži

U slučaju da niste primijetili, ubrzano i to strašno ubrzano se pomjeramo prema „secure by default“ internetu/webu kad se govori o zaštiti saobraćaja.

Na primjer, u februaru ove godine prema istraživanju Scott Helme-a, 20%  sajtova je prisiljeno da osigura svoj saobraćaj.

https-tabela

Ovi brojevi su sa Scott Helme's biannual report i informacija je „stara“ 5 mjeseci. Trenutann broj je oko 28%. Čak je i impresivnije ubrzanje promjene koje je 45% u samo 6 mjeseci.

Trend rasta je čist – HTTPS se usvaja nevjerovatnom brzinom, a Internet pretraživači anatemizuju sajtove koji nemaju HTTPS. Anatemisanje sajtova koji služe za prijavljivanje (login) počelo je sa Chrome-om u Januaru, a ubrzo zatim i sa Firefox-om. Vrlo uskoro će život sajtova bez HTTPS-a postati jako jako težak i komplikovan. Dok pišemo, na veziji Chrome-a 59 smo, i zasad nema vizuelnih upozorenja na ovu temu. Ali , jednom kad dodjemo do verzije 62, SVI WEBSITE-ovi koji nemaju HTTPS će biti prikazani kao nesigurni sa velikim upozorenjem korisniku.

Chromium najavljuje da će svi sajtovi bez HTTPS-a koji se pretražuju i gledaju inkognito modu takođe biti označeni kako nesigurni. On direktno pojašnjava da korisnici koji koriste inkognito mod očekuju i veću sigurnost na internetu.

I na kraju, ako imate websajt preko nesigurne konekcije pretraživači će vam uskoro zabraniti pristup sadržaju ili ćete dobiti upozorenje da niste sigurni, tako da biste morali planirati prelazak na HTTPS.

Teleklik vam može pomoći da osigurate svoje sajtove, a ovdje možete pročitati i na koje sve načine.

Zoran Novaković
Sistem inženjer
Zoran Novaković

Zoran Novaković

Sistem inženjer

Život sajtova bez HTTPS će uskoro postati sve teži i teži

autor Zoran Novaković vrijeme čitanja: 1 min
0