Skip to main content

Očekuje nas novo ažuriranje Windows 10 operativnog sistema!

Microsoft je otkrio ime sljedećeg ažuriranja glavne verzije operativnog sistema Windows 10, koja je prvobitno bila pod kodnim imenom Redstone 5. Zvanično ime je „Windows 10 October 2018 Update“.

“Ovim ažuriranjem donosimo nove funkcije i poboljšanja na gotovo 700 miliona uređaja koji koriste Windows 10, koji pomaže ljudima da na najbolji način iskoriste svoje vrijeme”, rekla je Roanne Sones iz kompanije Microsoft.

Neke od novih funkcija koje će Windows Update 10 Oktobar 2018 uključiti su: sinhronizacija klipborda, zatamnjeni režim za File Explorer, lakše upravljanje snimanja ekrana, SwiftKey za Windows 10, “Your Phone” za Android i iPhone, te funkcija koja koristi „machine learning“ za restartovanje računara u najboljem trenutku za ažuriranja. Drugim riječima, Windows će pokušati da predvidi, da li ste na duže vrijeme napustili računar i otišli na sastanak ili ste na kratko vrijeme prestali da radite i odmah ćete se vratiti.

Sa zatamnjenim režimom rada koji je sada veoma popularan, nova nadogradnja podrazumijeva jedan takav režim za File Explorer, koji bi, kako stilski, tako i funkcionalno trebalo da znači da ćete moći da koristite svoj računar u mračnoj sobi bez velikog naprezanja za vid. Godinama su korisnici tražili tamnije teme za Windows, ali čak i kada su konačno dodali tamnu temu u Windows 10, još uvijek nije funkcionisala za File Explorer.

Klipbord je takođe podešen, da olakšava prebacivanje teksta između različitih internetom povezanih uređaja. Moći ćete da koristite prečicu na tastaturi Win + V da biste postavili običan tekst, HTML i slike ispod 1MB veličine. Takođe, možete ručno sinhronizovati klikom na ikonu u iskačućem panelu, sprečavajući Windows da sinhronizuje potencijalno osjetljive podatke, kao što su lozinke i brojevi kreditnih kartica.

Microsoftov izbor pretraživača, Microsoft Edge, dobiće ažuriranje koje bi trebalo poboljšati performanse i korisnički interfejs. Snipping Tool (koji vam dozvoljava snimanje ekrana na određenim dijelovima ekrana), takođe će dobiti sopstvenu prečicu na tastaturi (Alt + Shift + S). Kada snimite ekran, novi Screen Sketch Tool vam omogućava da nacrtate i dodate komentare, uključujući strelice i istaknute oznake, što će dodatno olaškati svaki vid poslovne komunikacije, kao i rješavanje radnih zadataka.

Jedino što oktobarsko ažuriranje neće imati je Sets – tabela prozora File Explorer, koji je objavljen i potom ponovo povučen iz poslednje verzije. Ovo je posljednje ažuriranje Windows-a, koje ima kodno ime Redstone. Ažuriranje za proljeće 2019. godine će imati ime 19H1 i već se testira. Windows 10 October 2018 Update, trebalo bi da bude javno dostupan za preuzimanje početkom oktobra.

Licencirane softvere možete naručiti i putem kompanije Teleklik i time obezbijediti neometan rad računara u vašoj kompaniji. Teleklik vrši naprednu sistemsku podršku za Windows operativne sisteme kod poslovnih korisnika kao i nabavku svih neophodnih Microsoft licenci.

Očekuje nas novo ažuriranje Windows 10 operativnog sistema!

autor Teleklik vrijeme čitanja: 2 min
0