Skip to main content

IT POSLOVI I VJEŠTINE SADAŠNJOSTI I BUDUĆNOSTI

IT industrija je jedna od najbrže rastućih industrija u svijetu i svakim danom raste broj radnih mjesta u okviru poslova sadašnjosti i budućnosti. Vjerojatno već znate da su poslovi u IT industriji dobro plaćeni i da su ti kadrovi veoma traženi. Digitalna transformacija u mnogim oblastima stvara potražnju za novim zanimanjima i poslovima.  Očekuje se da će biti potrebno više od pet miliona radnih mjesta u IT industriji globalno do 2027. godine.

Donosimo vam kratak pregled najtraženijih i najboljih poslova trenutno u svjetskoj IT industriji:

 1. Web programer
 2. Developer za mobilne aplikacije
 3. Menadžer za upravljanje promjenama
 4. Analitičar poslovne inteligencije
 5. Konsultant za transformaciju
 6. Inženjer podataka
 7. Dizajner, programer ili inženjer za mašine
 8. Inženjer za razvoj softvera
 9. Programer za razvoj poslovne inteligencije
 10. IoT programer
 11. Cyber sigurnosni analitičar
 12. Network inženjer
 13. Specijalista za bezbjednosni menadžment

Bilo koje od ovih radnih mjesta osiguraće vam dobru karijeru, ali naravno sve se svodi na to šta najviše odgovara vašoj ličnosti i interesovanjima.  Za IT profesionalce, kao i za one koji se tek usavršavaju, postoje mnogobrojne mogućnosti na tržištu rada u narednom periodu.

Naravno, tražiće se samo najbolji stručnjaci i kadrovi, koji mogu da se nose sa očekivanjima, promjenama i izazovima IT industrije, zato je važno ulagati u sebe, svoje znanje i nadograđivati vještine svaki dan, kako bi bili konkurentni na tržištu i bili spremni za sve ono što IT industrija zahtijeva.

Potražnja za IT kadrovima raste brzinom svjetlosti, što je neuporedivo sa drugim industrijama. Mješavina tehnoloških i poslovnih vještina biće potrebna za gotovo svaku poziciju, tvrde stručnjaci. Međutim, ukoliko imate znanje, diplomu ili certifikat iz neke od IT oblasti, ne smijete zaboraviti i na vještine koje svakodnevno trebate nadograđivati, a koje će vam biti potrebne šta god da radite i čime god da se bavite.

Podsjećamo na 7 vještina koje su veoma važne za vaš budući uspjeh:

 1. Mentalna elastičnost i kompleksno rješavanje problema

Budućnost donosi izazove s kojima se ranije možda niste susretali. Kako biste riješili ove probleme, moraćete imati mentalnu fleksibilnost da razmišljate izvan okvira, da biste vidjeli širu sliku i prilagodili stvari, kako biste pronašli što bolje rješenje. Srećom, ova vještina se lako uči, a i mozak voli izazove.

 1. Kritičko razmišljanje

Tehnologija može biti u mogućnosti automatizovati mnoge poslove koji trenutno postoje, ali potrebno je uraditi analize kritičnog mišljenja, tako da trebate razvijati sposobnosti kritičkog razmišljanja. Često ćete morati analizirati različite situacije i izazove, uzimajući u obzir više rješenja i donošenje odluka, vrlo brzo putem logike i zaključivanja.

 1. Kreativnost

Što ste više kreativni, veća je vjerovatnoća da ćete lakše pronaći posao ili zadržati postojeći! Kreiranje originalnih ideja i sadržaja, razmišljanje izvan kutije je ono što se traži. Svako može biti kreativan, samo je potrebno malo razmišljanja, originalnosti i hrabrosti.

 1. Ljudske vještine

Ako želite uspjeti na budućem tržištu rada, moraćete naučiti raditi s ljudima, što uključuje emociju, empatiju i slušanje. Potrebni su fleksibilnost, odgovornost, razumijevanje i kolegijalnost.

 1. STEM vještine

Naučni, tehnološki, inženjerski i matematički poslovi će biti traženi i u budućnosti. Kako tehnologija napreduje, STEM vještine su sve traženije.

 1. SMAC vještine

SMAC je idealan put koji integriše četiri oblasti, Social media, Mobility, Google Analitics i Cloud. Poznavajući vještine u okviru ovih oblasti postajete produktivniji, inovativniji i dominantniji na tržištu.

 1. Interdisciplinarno znanje

Vaša buduća karijera zahtijevaće informacije i znanja iz drugih oblasti, kako bi došli do nekih kreativnijih i boljih rješenja. Ova vještina se takođe lako savladava, a rješenje je u čitanju. Što više čitajte i širite svoju perspektivu.

Upravo ove vještine razvijamo svakodnevno i unutar Teleklik tima, te se trudimo da konstantno učimo i usvajamo nova znanja i vještine, kako bi ponudili što kvalitetniju uslugu našim korisnicima.

Ukoliko ste se prepoznali u ovoj blog objavi i potrebno vam je iskustvo u radu sa najnovijim informacionim tehnologijama, željni ste znanja i spremni za nove izazove, možda ste idealna osoba za naš Teleklik tim. Pravi je trenutak da nam pošaljete upit, putem naše web stranice.

Teleklik pruža usluge pristupa internetu, usluge bazirane na internetu, Cloud servise, kao i širok spektar svih ostalih rješenja iz oblasti informaciono – komunikacionih tehnologija.

Autor: Teleklik

IT POSLOVI I VJEŠTINE SADAŠNJOSTI I BUDUĆNOSTI

autor Teleklik vrijeme čitanja: 3 min
0