Skip to main content

Uradi sam: Krimpovanje konektora

Krimpovanje konektora mrežnih kablova je, ukratko rečeno, izuzetno korisna vještina za svakoga ko želi da sam napravi i održava svoju računarsku mrežu.

Sam proces krimpovanja (pričvršćivanja konektora stezanjem) izuzetno je jednostavan i ne zahtijeva mnogo znanja o samom funkcionisanju mreže, međutim, postoji nekoliko detalja koji ovaj posao mogu pretvoriti u noćnu moru, ukoliko im se ne posveti dovoljno pažnje.

Kada je u pitanju nabavka kablova za formiranje računarske mreže, najlakše i najpouzdanije rješenje jeste kupovina gotovih kablova koji su testirani. Međutim, u slučajevima kada prodavci nemaju gotov kabl odgovarajuće dužine, kada je potrebno zamijeniti konektor kojem je polomljena „žabica” ili je kroz rupu u zidu nemoguće provući kabl sa konektorom, neophodno je biti sam svoj majstor i krimpovati.

Nezamjenljivi alat za krimpovanje su, kako im ime kaže, klješta za krimpovanje. Postoje u raznim varijantama. Od ostalog alata, treba napomenuti skalpel koji može biti potreban za bezbjednije blankiranje i sječice za fino podkraćivanje žica.

Kablovi koji se najčešće koriste za savremene Ehernet mreže su : Cat5(kategorija 5), Cat 6 I Cat 7.

Što se konektora tiče, Ethernet mreže najčešće koriste konektore tipa RJ-45.Ukoliko se koriste kablovi kategorije 6 ili 7, treba nabaviti konektore koji su dovoljno široki. Takođe, treba koristiti konektore za vrstu kabla koji se koristi (od pune žice, ili licnasti).

Prvi korak jeste blankiranje kabla, odnosno skidanje izolacije kabla kako bismo prišli paricama. Treba paziti da se ne ošteti izolacija pojedinih žica, a ako se to desi, treba odsjeći taj dio kabla i ponoviti postupak. Sigurnije je kliještima napraviti samo početni, plitki rez i poslije ga dovršiti skalpelom.

Drugi korak je priprema kabla. Prvo treba razdvojiti parice i ispraviti žice. Postoje dva načina redanja žica u konektor, A i B standard.

kabl

U slučaju da se pravi ukršteni kabl (crossover kabl), jedan konektor se pravi po standardu A, a drugi po B. Kod neukrštenih kablova, oba konektora imaju isti raspored i svejedno je da li se koristi A ili B standard.

Ukoliko je blankiran veći dio kabla nego što je potrebno, žice je potrebno skratiti.

Sljedeći korak je smještanje kabla u konektor. Kako bi se osiguralo da svaka žica dođe na svoje mjesto, poželjno je fiksirati ih, prstima ili pincetom, ali i tada se može desiti da dođe do greške. U tom slučaju treba pincetom malo nakriviti krajeve žica na odgovarajuću stranu. Treba paziti da se parice ne raspredu suviše, odnosno da se raspredanje ne nastavi u ostatku kabla.

Posljednji korak je samo krimpovanje. Konektor s kablom stavlja se u poseban dio kliješta.

Kliješta se stežu dok god se ne začuje krckanje konektora. Nakon toga, kabl je fiksiran.

Uređajima za testiranje kablova, moguće je provjeriti raspored žica i ispravnost kabla. U slučaju da je kabl neispravan, treba odsjeći oba konektora i krimpovati ponovo.

Izvor

Srđan Popović
IT support
Srđan Popović

Srđan Popović

IT support

Uradi sam: Krimpovanje konektora

autor Srđan Popović vrijeme čitanja: 2 min
0