Skip to main content

Hotelski free WiFi – laka meta za hakere

Brojni putnici hotele nerijetko biraju i po dostupnosti Wi-Fi mreže, ali stručnjaci za bežične mreže kažu kako to i nije najpametniji potez. Uređaji hotelskih gostiju se u pravilu spajaju na nedovoljno zaštićene i uopšteno nesigurne mreže.

Analitičari i sigurnosni stručnjaci navode da je uz jednostavan Wi-Fi adapter i besplatan softver moguće prisluškivati svu komunikaciju koju naš mobilni telefon ili laptop odrađuju sa ostatkom svijeta. Hoteli obično ne ograničavaju koje se stranice mogu posjećivati, ne postoji segmentacija mreže, a javni i hotelski Wi-Fi ne koristi WPA algoritam niti bilo koji značajniji oblik zaštite.

adsa

 

Bilo koji uređaj koji se spaja na hotelsku bežičnu mrežu otvoren je za hakerske napade jer se podaci šalju u tekstualnom zapisu, bez zaštite I enkripcije. U jednoj od vodećih svijetskih kompanija za zaštitu podataka – Kaspersky Labu zapravo smatraju da su hotelske mreže vrlo privlačne mete za cyberkriminalce. Znajući ovaj podatak, jasno je da su neki hoteli na rizičnijoj poziciji od drugih – a sve zavisi od implementacije.

Posebno je opasno to što kriminalce ne zanimaju izolovane e-mail adrese i poruke, već potpuno preuzimanje online identiteta žrtve i pristup svim resursima kojima žrtva raspolaže. Rješenje ovog problema može da se nađe u korištenju VPN tunela, koja će enkriptiratovati sav Internet saobraćaj.

Svi putnici i poslovni ljudi koji se nalaze na putu trebaju biti oprezni – i barem provjeriti status firewalla, lozinki i nadograđenosti softvera. Najsigurnija alternativa je korištenje 3G/4G mreža preko mobilnih uređaja.

Najveći teret u ovom trenutku zapravo leži na samim hotelima. Potražnja za besplatnim Wi-Fi mrežama raste, a infrastruktura mora biti zbrinuta. Na osnovu svega ovog dolazimo do jednog zaključka – najjeftinija rješenja nikako nisu najbolja.

Hotelski free WiFi – laka meta za hakere

autor Ognjen Cekic vrijeme čitanja: 1 min
0