Skip to main content

Ethereum – valuta budućnosti elektronskog poslovanja

Bitcoin je još uvijek vladar svijeta digitalnog novca, takozvanih kriptovaluta od kojih se jedna ipak u vrlo kratko vrijeme probila u konkurenta koji ozbiljno prijeti Bitcoinu. Valuta pod nazivom Ether, u sklopu mrežnog protokola Ethereum, puštena je u promet na ljeto prošle godine, a već danas u trgovanju dostiže polovinu bitcoinovog dnevnog prometa od pedesetak miliona dolara, skinuvši time bez ikakvih poteškoća Litecoin koji je dugo držao drugo mjesto.

Bitcoinu su za takav rezultat trebale godine postepenog razvoja i afirmacije pa se svakako nameću pitanja – šta je to što to izdvaja Ethereum od ostalih kriptovaluta i donosi li on neku ozbiljnu promjenu?

Mreža Ethereum bazirana je na Blockchain tehnologiji koju je osmislio anonimni autor Bitcoina, ali posebna je po tome što za razliku od glavnog konkurenta, od prvog dana ima intenzivnu podršku i internetske zajednice i individualnih ulagača i velikih kompanija poput Microsofta. Takođe, Ethereum kroz inovativna tehnička rješenja lako izbjegava probleme koji trenutno ozbiljno prijete Bitcoinu. Na kraju, donosi sa sobom obećanje revolucionarne nove primjene Blockchain tehnologije koja bi mogla značajno izmjeniti Internet poslovanje kakvo danas poznajemo.

crypto currency

Protokol je osmislio mladi kanadski programer, vizionar i internetski novinar ruskog porijekla Vitalik Buterin sa nepunih dvadeset godina te ga je pokrenuo u saradnji sa podjednako svestranim Gavinom Woodom.

Autonomsnost Ethera

Naime, sama valuta Ether je tek jedan od alata, a ne konačna svrha Ethereuma, dok je mreža zamišljena kao decentralizovana platforma za izvršavanje aplikacija (u Etereumu ih nazivaju „pametnim ugovorima“). Zamislimo neku računarsku aplikaciju „u oblaku“ (poput googleovih ili facebookovih servisa), ali koja umjesto servera smještenog na nekoj konkretnoj lokaciji (recimo velikim serverskim farmama) za istu namjenu koristi već spomenutu Blockchain tehnologiju, odnosno samoodrživu kriptografski zaštićenu mrežu individualnih distribucionih jedinica – odnosno „čvorova“ koje održavaju sami korisnici. Prvenstvena namjena takvih aplikacija bilo bi regulisanje nekog poslovnog odnosa između stranaka među kojima ne postoji uzajamno povjerenje. Recimo između ponuđača i korisnika neke usluge. Trenutno se takvim posredovanjem bavi niz izrazito uspješnih internetskih kompanija poput Ubera, Kickstartera, Airbnb ili nekih velikih mjenjačnica digitalnog novca.

Isto kao što Bitcoin opisuju kao budućnost novca jer ukida potrebu za posredovanjem financijskih ustanova u novčanim transakcijama, tako bi i Ethereum lako mogao postati budućnost interneta, jer će prekinuti potrebu za raznim oblicima online posredovanja. Istini za volju Ethereum je, iako na njemu radi veliki broj i plaćenih programera i individualnih entuzijasta, tehnološki daleko od toga da istisne velike igrače internetskog biznisa. Štaviše, na njemu još nisu ni zaživjele uspješne poslovne aplikacije. Ali, zato je puno bliže tome da istisne Bitcoin kao glavnu digitalnu valutu. Primjera radi, donedavno je cijena drugih digitalnih valuta bila direktno povezana s cijenom Bitcoina, pa bi kad pada ovaj padale i sve ostale. Ether se pak u tom pogledu pokazao potpuno nezavistan te je u periodu pada bitcoina neometano i ubrzano rastao.

Zaobilaženje problema

Doduše, za razliku od Bitcoina čija se cijena u posljednje vrijeme razmjerno stabilizovala, cijena Ethera podložna je kockarskim špekulacijama investitora pa divlja uz promjene od 80 i više posto na mjesečnoj, pa čak i sedmičnoj bazi. Čini se da iako postoji svijest da je Ethereum još uvijek uveliko tehnološki »mačak u vreći« čije bi se obećanje potpuno decentralizovane razmjene moglo pokazati neizvedivo ili barem nepraktično, široka podrška koju dobiva od raznih aktera na internetu snažno motiviše investitorski interes te se dnevni volumeni trgovanja kreću na nivoima od oko 25 miliona, a ukupna kapitalizacija (zbir tržišne vrijednosti svih dijelova) oko milijardu američkih dolara. Optimizmu koji preovladava kad je u pitanju Ethereum protokol doprinose lakoća s kojom zaobilazi probleme koji muče Bitcoin. Primjera radi, problem premale veličine transakcijskog bloka koji sve više zagušuje Bitcoin mrežu, a oko čijeg se rješenja korisnici ne mogu dogovoriti, u Ethereumovom je protokolu u potpunosti izbjegnut pomoću promjenjive veličine bloka, prilagodljive trenutnim potrebama mreže.

Dodatan podsticaj predstavlja i vjera velikih kompanija u njegov značaj pa je veoma pozitivno odjeknula vijest da je Microsoft krajem prošle godine objavio set alata za poslovne korisnike namijenjen za rad u Ethereum protokolu.

Činjenice govore da Ethereum zasad uspješno i visoko leti na krilima obećanja novih revolucionarnih tehnoloških rješenja, ali tek ostaje za vidjeti hoće li ispuniti barem dio očekivanja koja se stavljaju pred njega i tako značajno promijeniti tok internet poslovanja. Vrijeme će pokazati.

Ethereum – valuta budućnosti elektronskog poslovanja

autor Ognjen Cekic vrijeme čitanja: 3 min
0