Skip to main content

Zbogom lozinke!

Internet će u budućnosti koristiti biometrijska čitanja i Dorky Lanyard sigurnosne ključeve!

Dani kada smo koristili lozinke kao što su naša imena u kombinaciji sa brojevima, na primjer, „Dragan1234“, su završeni. Ovakvu šifru je vrlo jednostavno „provaliti“ koristeći napredne sisteme za napad i malvere. Ovakve lozinke ne samo što su zastarjele već su i svakom vlasniku bile nesigurne.

Srećom, kompanija FIDO (Fast IDentity Online) je našla odlično rješenje. Ova kompanija je razvila novi standard nazvan „Web Authentication“. Sada, svaki sajt koji koristi interfejs aplikacije može zahtijevati od korisnika da se uloguju sa najmanje dva koraka potrebnim za provjeru autentičnosti uz mogućnost korištenja biometrijskih podataka za jednu ili više njih.

Međutim, višestruka provjera autentičnosti može biti i opterećenje za korisnike jer će morati da povežu privatne ključeve sa ličnim telefonskim brojem, što bi naknadno moglo da dovede do zaključavanja telefonskog broja. Ali u većini slučajeva korištenje „Web Authentication“ standarda je vrlo jednostavno i bez posljedica za korištenje.

Ovaj standard je bio spreman još 2014. godine za masovnu upotrebu, ali iz kompanije nisu imali rješenje kako da ga implementiraju na mobilne telefone. Danas, kada svaki pametni telefon ima bar jednu vrstu biometrijskog senzora (čitači otisaka prstiju, softver za prepoznavanje lica i druge slične opcije) to vrijeme je konačno došlo.

„Web Authentication“ standard je jednostavan za korištenje na pametnim telefonima, ali šta je sa uređajima koji nemaju čitače otisaka prstiju i softvere za prepoznavanje lica? Ovdje može da nastane „problem“, jer se u tom slučaju mora koristiti eksterni dio hardvera koji će biti kompatibilan i koji će podržavati standard.

Kompanije za bezbjednost, kao što je „Yubico“, razvile su hardverske ključeve u obliku USB priključaka koji služe za provjeru autentičnosti. Sasvim sigurno, nošenje USB privjeska sa sobom da biste mogli da koristite ovaj standard i nije baš najidealnije rješenje, ali i to je bolje nego da vam neko „provali“  jednostavnu lozinku. Bezbjednost ipak treba biti na prvom mjestu.

Sve ovo može da zvuči pomalo komplikovano i naporno, ali brzo ćemo se navići čim naši pretraživači krenu da ga koriste. Google Chrome i Windows Edge su već pokazali interesovanje za upotrebu ove tehnologije. Mozzilla Firefox ju je već usvojila, dok Apple-ov Safari još uvijek nije pokazao interesovanje, iako je Apple počeo da radi sa pripadajućom grupom, pa se možda može očekivati i njihovo učestvovanje.

„Moji biometrijski podaci na cijelom Internetu, kažete?“ Da, ovo zaista zvuči strašno – svi smo vidjeli koje sve loše stvari mogu da se dese kada lični podaci završe u pogrešnim rukama. Tehnologija sada želi i vaše otiske prstiju, kao i skenirano lice? Razumljivo je ako ne želite da budete dio ovakvog oblika zaštite.

Međutim, treba imati na umu da nam je neophodna dodatna zaštitna opcija na Internetu, te da će ovakav vid zaštite postati naša svakodnevica. Pokazalo se da lozinke nisu više toliko neprobojne i da mogu da predstavljaju realnu opasnost za zaštitu privatnosti. Takođe, ponekad je veoma teško zapamtiti sve lozinke koje koristimo za različite sajtove, tako da je upotreba ovog biometrijskog čitanja od velike koristi. Korisnicima je puno jednostavnije samo da skeniraju prst, a i samim tim, dobijaju neuporedivo veću zaštitu od hakovanja profila i informacija koje imamo na Internetu. Korisnici bez straha treba da prihvate nove tehnologije koje će im, na kraju, ipak, biti veoma korisne.

Ovakav vid zaštite nije još uvijek u ponudi kompanije Teleklik, ali mi definitivno brinemo o vašoj bezbijednosti na Internetu.

Ukoliko želite da Vaše podatke sačuvate tako da su sigurni i uvijek dostupni, Teleklik ima rješenje za Vas. Javite se našem stručnom timu kako bismo zajedno pronašli najoptimalnije rješenje za Vaše sigurno poslovanje.

Zbogom lozinke!

autor Teleklik vrijeme čitanja: 3 min
0