Skip to main content

WiFi poslovna rješenja – UniFi vs cnPilot

Kako smo najavilili u prethodnom blogu da ćemo se posvetiti daljem razmišljanju na temu WiFi sistema, a opet u skladu sa iskustvom koje ima Teleklik, u tom tonu se nastavlja i ovaj blog. Teleklik svojim korisnicima, u zavisnosti od njihovih potreba, kao WiFi rješenje nudi opremu različitih vendora – Ubiquity, Cambium, Ruckus. U ovom blogu ćemo napraviti kratko poređenje nekih od, na domaćem tržištu, najzastupljenijih Access Point uređaja pomenutih vendora, namijenjenih poslovnim korisnicima.

Kada je u pitanju Ubiquity Networks i njihova UniFi AC linija AP uređaja, ovdje ćemo navesti tri, na ovdašnjem tržištu, najzastupljenija indoor modela novije generacije – UniFi AC LITE, UniFi AC LR, UniFi AC Pro.

UniFi AP AC LITE

UniFi AP AC LITE je uređaj namijenjen za pokrivanje manjih zatvorenih prostorija sa do 20 istovremenih korisnika mreže. Prema specifikaciji proizvođača, ovaj uređaj omogućva ukupni protok od 300 Mbps na 2.4  GHz, odnosno 867 Mbps na 5 GHz i domet od 122m. Međutim, ove performanse moguće je postići samo u idealnim uslovima, koji u stvarnosti gotovo nigdje ne postoje, jer u najvećem broju objekata postoje zidovi, druge prepreke različitog sastava, kao i drugi WiFi uređaji koji bitno umanjuju navedene performanse.

UniFi AP AC LR

UniFi AP AC LR (Long Range) je po spoljašnjem izgledu gotovo identičan AC LITE modelu, s tim da je AC LR nešto veći i teži. Kao što se po samom nazivu može zaključiti (Long Range), radi se modelu koji, zahvaljujući boljoj anteni, omogućava nešto veći domet (prema specifikaciji proizvođača 183m), što samo po sebi ne predstavlja neku prednost ukoliko se ne može uspostaviti konekcija sa uređajem koji se nalazi na određenoj distanci od AP-a. S obzirom da ova „inovacija“ nije ugrađena ni u jedan drugi model osim ovoga, smatramo da se radi samo o promotivnom potezu Ubiquity Networks-a, kojim su pokušali da izdvoje jedan proizvod kao napredniju verziju AC LITE. Što se tiče ostalih performansi ne razlikuje se značajno od prethodnog pomenutog modela.

UniFi AP AC Pro

UniFi AP AC Pro je indoor/outdoor model, što znači da je namijenjen za upotrebu kako u zatvorenom, tako i na otvorenom prostoru. Radi se o naprednijem uređaju u odnosu na prethodna dva modela, koji omogućava nešto veći protok i istovremenu konekciju do 150 uređaja (prema specifikaciji proizvođača, taj broj je dosta veći, međutim, ponovo napominjemo da se radi o performansama u idealnim uslovima). Ovaj model je pogodan za veći kancelarijski prostor, hotele, škole, restorane i sl.

Od Cambium Networks opreme u ovom segmentu izdvojićemo model cnPilot E410, koji predstavlja unaprijeđenu verziju starijeg modela cnPiliot E400.

cnPiliot E400

CnPilot E410 je indoor AP pogodan, kao i UniFi AP AC Pro, za pokrivanje kancelarijskog prostora, hotela, svadbenih salona i sl. Po specifikaciji je u mnogome sličan pomenutom Ubiquity modelu, ali moramo priznati da pruža značajno više mogućnosti.

Iz same specifikacije uređaja vidljivo je da cnPilot E410 omogućava veću pokrivenost objekta WiFi signalom (teoretski ima domet od 180m naspram 122m kod UniFi AP AC Pro). Uređaji iz UniFi AP AC linije proizvoda, kao i cnPilot E410 imaju funkciju roaminga, što znači da korisnik mreže može da se kreće kroz objekat koji je pokriven WiFi signalom sa više AP uređaja bez prekida konekcije. Kada je u pitanju ova funkcionalnost, cnPilot je na testiranju pokazao bolje rezultate u odnosu na stariju generaciju UniFi AP uređaja koji su imali funkciju roaminga.

Ubiquity korisnicima UniFi AP uređaja omogućava upravljanje mrežom pomoću besplatnog software kontrolera koji se instalira na jedan od uređaja u mreži. Međutim, ukoliko je broj AP-ova veći od 15 potrebno je dodatno nabaviti i hardware kontroler Ubiquiti Cloud Key, što predstavlja dodatni trošak.

S druge strane, Cambium korisnicima cnPilot AP uređaja omogućava upravljanje mrežom pomoću cnMaestro kontrolera, koji može biti na Cloudu, a može se kao software instalirati i na lokalni uređaj. Ono što je veoma bitno je da se radi o besplatnom kontroleru kojim je moguće upravljati sa do 1000 AP uređaja. Cambium pomoću autoPilot-a nudi i mogućnost upravljanja sa do 32 AP uređaja u mreži sa jednog od umreženih AP-ova.

Takođe, CnPilot E410 može da bude stand alone uređaj, tj. da preuzme funkciju routera, dok je za istu funkciju za UniFi AP-ove potrebno dodati već pomenuti hardware kontroler koji ima mogucnosdt DHCP-a.

Kada je u pitanju cijena, ona je nešto veća za CnPilot E410, međutim, ukoliko je UniFi AP AC Pro uređaju potrebno dodati i hardware kontroler, CnPilot E410 je povoljnije rješenje. Naravno, cijena UniFi AP AC LITE i UniFi AP AC LR je značajno niža, ali je i njihova funkcionalnost značajno manja u odnosu na pomenuti proizvod Cambium Networks-a.

Ukoliko imate nedoumicu u izboru WiFi uređaja za Vaš poslovni objekat, slobodno nas kontaktirajte. Tu smo da Vam pomognemo pri izboru, tj. da Vam, prema procjeni Vaših potreba, damo preporuku za kvalitetno WiFi rješenje.

WiFi poslovna rješenja – UniFi vs cnPilot

autor Branimir Tamindžija vrijeme čitanja: 3 min
0