Skip to main content

Hoće li Li-Fi zamijeniti Wi-Fi?

Ekspanzijom mobilnih tehnologija i uređaja za mobilnu komunikaciju neminovno dolazi do sve većeg zagušenja radio frekventnog područja. Zbog toga, ali i zbog brojnih drugih pogodnosti, novo područje bežičnih komunikacija u budućnosti bi se moglo potražiti u svjetlosnoj komunikaciji Li-Fi tehnologijom.

Danas je nezamislivo da pijete kafu sa prijateljima, radite u kancelariji, sjedite u restoranu, a da sa sobom nemate mobilni telefon ili neki drugi mobilni uređaj koji je spojen na Wi-Fi, putem radio talasa. Zbog zagušenja radio frekventnog saobraćaja bežična povezanost uređaja putem svjetla već se duže vrijeme se spominje kao moguća budućnost komunikacije i povezivanja na Internet, što je osnovna karakteristika Li-Fi tehnologije.

Tim istraživača sa Šangajskog univerziteta Fudan sada je došao još korak bliže ostvarenju tog cilja – proizveli su električnu LED sijalicu opremljenu mikročipovima koja omogućava prenošenje podataka brzinom od 150 Mbps.

Tehnologija nazvana Li-Fi (Light Fidelity) omogućuje LED sijalici od samo 1W da na sebe preuzme dovoljnu količinu bandwidtha za neometano spajanje četiri računara. Li-Fi radi na principu brzog, ljudskom oku nevidljivog uključivanja i isključivanja LED sijalice, tj. ponaša se kao izuzetno brza on/off sklopka.

Ugradnjom mikročipa u LED sijalicu, moguće je programabilno uključivati i isključivati tu sklopku te odašiljati željeni signal na prijemni senzor koji je u stanju reprodukovati taj signal u smislenu cjelinu. Kao prijemni senzor se koristi odgovarajuća kamera, koja je danas dostupna na svim prenosnim komunikacionim uređajima.

Velika prednost nove Li-Fi tehnologije je kapacitet koji ona nudi u odnosu na trenutno korištenu Wifi tehnologiju.

Elektromagnetni spektar vidljive svjetlosti je oko 10 000 puta veći od elektromagnetnog spektra radiotalasa, što otvara mnogo veći prostor primjene nove tehnologije.

Li-Fi (Light Fidelity) tehnologiju je predstavio profesor Harald Haas sa univerziteta Edinburgh još 2011. godine.

li-fi

Iz njegove kompanije PureVLC koja se bavi Li-Fi tehnologijom su izjavili kako su prijatno iznenađeni postignućem kineskih naučnika. A nedavnim testiranjima u Velikoj Britaniji, koristeći mikro-LED sijelice sa tri osnovne boje u laboratorijskim uslovima postignuta je brzinu prenosa podataka od čak 10 Gbps.

U protekloj 2014. godini ruska kompanija Stins Coman je na tržište izbacila Li-Fi bežičnu lokalnu mrežu pod nazivom BeamCaster.

Jezgro mreže je router koji može prenositi signal uz pomoć snopa svjetlosti na udaljenosti do 7 ili 8 metara. Signal se može prenijeti na osam uređaja odjednom u različitim dijelovima prostorije, a brzina je četiri puta veća od standardnog Wi-Fi pristupa. BeamCaster nudi brojne prednosti kao što su mobilnost i brzinu konfiguracije. Sve što je potrebno učiniti je instalirati prijenosni modul na plafon prostorije i program za prijem signala na računarima.

Još jedna prednost Li-Fi tehnologije je brzina. Modul BeamCaster može prenositi podatke brzinom 1,25 Gbps, to je garantovana brzina za svako radno mjesto. U bliskoj budućnosti, u planu je povećanje brzine do 5Gbps što je znatno brže od Wi-Fi saobraćaja, gdje je maksimalna brzina 300Mbps.

Li-Fi rješenje je znatno sigurnije od Wi-Fi mreže, jer Wi-Fi bežični signal prolazi kroz zidove i hakeri su u prilici da se veoma lako spoje na mrežu neke kompanije, dok Li-Fi uređaj prenosi podatke samo preko svjetlosnog snopa tako da ga je nemoguće presresti ili prisluškivati. Takođe, Li-Fi je otporan na smetnje prouzrokovane spoljnim elektromangnetnim poljem.

Imajući u vidu sve prethodno navedeno nameće se opravdan zaključak da je Li-Fi tehnologija „legitiman“ nasljednik Wi-Fi tehnologije u bliskoj budućnosti.

Teleklik tim IT stručnjaka svakodnevno prati svjetske IT trendove i dostupan Vam je za svu potrebnu pomoć i pitanja vezana za tehnološke inovacije kojima možete unaprijediti svoje poslovanje.

Rješenje na klik!
www.teleklik.ba
T: +387 51 491 860
E: info@teleklik.ba

Milan Janjetović
Rukovodilac sektora za sistem integracije, operativne i tehničke podrške
Milan Janjetović

Milan Janjetović

Rukovodilac sektora za sistem integracije, operativne i tehničke podrške

Hoće li Li-Fi zamijeniti Wi-Fi?

autor Milan Janjetović vrijeme čitanja: 3 min
0