Skip to main content

UniFi AP AC – Real Life Experience

Kako su kolege Dana i Branimir u prethodnim Teleklik blogovima pisali (Bežična vjernost u Telekiku, WiFi poslovna rješenja – UniFi vs cnPilot), ovih dana dotakli smo se razlika u kvalitetu i performansama Access Pointa različitih proizvođača. Tako je prethodne sedmice tehnički sektor Teleklika testirao i UniFi opremu u svrhu poređenja sa, prije svega, Cambium cnPilot opremom.

Za potrebe testiranja koristili smo UniFi AP AC Lite kao i UniFi AP AC LR (Long Range) uređaje, kao i UniFi Cloud Key kontroler. Za napajanje Access Point-a koristimo PoE switch-eve, a takođe možemo da iskoristimo i PoE adaptere koji dolaze uz njih. Cloud Key kontroler ima dve opcije za napajanje, preko PoE switch-a i preko mini USB punjača koji se koriste za telefone.

Ubiquiti

Nakon što smo opremu povezali prema šemi koja se nalazi iznad, pristupamo konfiguraciji. Uređaji nemaju svoj GUI što znači da ih možemo konfigurisati jedino preko kontrolera (postoji i besplatni softver za kontroler koji se može skinuti na Ubiquity web sajtu). Na kontroleru se kreiraju profili vezano za sva podešavanja, koji se onda naknadno primjenjuju na svaki uređaj.

Konfigurisane uređaje smo rasporedili na lokaciji na kojoj se radi testiranje tako da uređaji budu koncentrisani na suprotnim stranama objekta.

Prvo što smo testirali bio je domet antene. Prema specifikacijama obe verzije AP-a imaju domet preko 100 metara, ali to je svakako samo u teoriji. U zatvorenim prostoima u kojim se najčešće postavljaju ovi uređaji, imamo situaciju da postoji dosta prepreka i smetnji, najviše u vidu debelih zidova, pregrada i slično. Domet svakog od AP-a u testiranim okolnostima (stambena zgrada) može biti oko 30 metara. Naravno, AP-i posjeduju opciju roaminga što znači da kada se korisnik kreće sa jedne strane objekta na drugu, AP ga prebacuje na onaj uređaj sa kojeg hvata najbolji signal (UniFi po default-u ima aktiviran roaming, dok za uređaje koji podržavaju standard 802.11r ima i opciju „fast roaming“ za brže prebacivanje korisnika sa jednog AP-a na drugi). Što se tiče ovog parametra, UniFi možemo ocijeniti kao vrlo dobar jer nema prevelike razlike u odnosu na Cambium proizvode.

Što se tiče broja korisnika, uređaji su testirani sa 15 aparata koji su istovremeno bili nakačeni i nije bilo nikakvih problema sa kvalitetom signala i kapacitetom. Upravljanje većim brojem uređaja vrši se pomoću Cloud Key kontrolera.

Dizajn samih uređaja je doveden na visok nivo. Matirana bijela boja sa LED lampicama daje prijatan i neupadljiv izgled. Što se tiče GUI na kontrolerima, maksimalno su pojednostavljeni i prilagođeni korisnicima. Za inicijalno podešavanje potrebno je oko 20 minuta, da bi se onda kreirana grupna podešavanja mogla primjeniti na svaki uređaj.

Naravno, kod ovih stvari, zbog broja AP-a i prostora koji trebamo pokriti, veliku ulogu igra i finansijski faktor. UniFi oprema može da se svrsta u srednji cijenovni nivo, s obzirom na performanse koje pruža. Postoje naravno i skuplje i jeftinije varijante, ali ako tražite nešto što će pouzdano raditi posao na nekom nižem nivou, a bez ogromnih ulaganja, UniFi AP AC oprema je ono što Vam treba. Za profesionalnija i kompleksnija rješenja, definitivno bi preporučili Cambium cnPilot e410, sa kojim imamo odlična iskustva na terenu.

UniFi AP AC – Real Life Experience

autor Ognjen Cekic vrijeme čitanja: 2 min
0