Skip to main content

Stižu dolari (iz Ruande): Spam i scam za neupućene

Danas niko nije pošteđen spam poruka sa pokušajima raznih prevara. Javio vam je rođo iz Ruande, da vam ostavlja u nasljedstvo milion funti samo treba da platite par sitnih administrativnih troškova?! Obratite pažnju: to je spam koji je na neki način već prepoznatljiv izdaleka kod većine korisnika.

Ipak ne tako mali broj korisnika iz znatiželje ili neznanja ipak otvori poruku. Neki idu i korak dalje, pa otvore i priložene fajlove. Otvaranje fajlova iz poruka za koje niste sigurni šta sadrže, vrlo vjerovatno donosite siguran problem.

Ukoliko ne posjedujete adekvatnu antivirusnu zaštitu upravo ste zarazili svoj računar nekim malicioznim kodom.

Spektar je jako širok, od relativno bezazlenih i frustrirajućih adware skripti, preko skripti koje će vam ukrasti identitet i pomoći nekom da isprazni vaš bankovni račun, do virusa koji će kriptovati sve vaše fajlove i time trajno uništiti dokumente ukoliko nemate rezervnu kopiju.

Dobili ste poruku od osobe koju poznajete?!

Ovo ne mora da znači da je poruka sigurna, uvijek postoji mogućnost da je računar pošiljaoca zaražen i da koristi računar za širenje na druge korisnike.

Da se vratimo na temu rođe iz Ruande…

Donedavno su spam poruke uglavnom bile na nekom od široko rasprostranjenih jezika, pa je bilo jako lakše uočiti spam. Sad poruke od rođe stižu i na maternjem jeziku, doduše, gramatika je level Princ Aleksandar Karađorđević, ali i to će se popraviti evolucijom Google translate servisa.

Takođe, sve češće stižu računi od kompanija koje poznajete ili sa kojima sarađujete sa jednom malom razlikom, drugim brojevima bankovnih računa od onih na koje ste navikli. Prevaranti su se dosjetili da registruju domen koji izgleda identično kao i domen kompanije sa kojom sarađujete.

Tako da jedna sitna i neupadljiva razlika može da vas košta, a upravo to je kec u rukavu za homografske napade. Mailovi sales@microsoft.com i sales@mlcrosoft.com definitivno nisu isti niti imaju iste namjere.

Prevaranti prate nove tehnologije i uvijek su tu da se provuku na mala vrata do žrtve.  Teleklik je na Vašoj strani!

Željko Rogić
IT specijalista
Željko Rogić

Željko Rogić

IT specijalista

Stižu dolari (iz Ruande): Spam i scam za neupućene

autor Željko Rogić vrijeme čitanja: 1 min
0